Άρθρα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού η μητέρα, εκτός απο τον σωστό τρόπο άσκησης, θα πρέπει να προσέχει και τη δίαιτα της...

Συμβουλές διατροφής για έγκυες

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού η μητέρα, εκτός απο τον σωστό τρόπο άσκησης, θα πρέπει να προσέχει και τη δίαιτα της ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της σε θερμίδες, λευκώματα, βιταμίνες και άλατα. Στην εγκυμοσύνη οι θερμίδες πρέπει να είναι κατά 200-300 το 24ωρο πάρα πάνω από το κανονικό. Να κυμαίνονται δηλαδή από 2,000-2,500 θερμίδες ημερησίως. Στο θηλασμό χορηγούνται 750 θερμίδες περίπου το 24ωρο πάρα πάνω από το κανονικό δηλαδή 2,700-3,000 θερμίδες ημερησίως. Η δίαιτα πρέπει να είναι μικτή φυτική και ζωϊκή. Πρέπει να περιλαμβάνει κρεατικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο, χόρτα, χορταρικά, όσπρια, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, φρούτα και αρκετά υγρά.


Η δίαιτα καλό είναι να ενισχύεται με βιταμίνες και σίδηρο και κυρίως όταν μ' αυτή δεν προσφέρονται σε αρκετή ποσότητα. Όταν η μητέρα παρουσιάζει σιδηροπενική αναιμία καλό είναι να χορηγείται σίδηρος από το στόμα. Όταν η διατροφή είναι καλή καλύπτονται συνήθως οι ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας σε άλατα. Σε σπανιότατες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρείται έλλειψη σε ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως τον ψευδάργυρο, που έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Κατά την εγκυμοσύνη, πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα. Δεν πρέπει να αυξάνει το βάρος της εγκύου τους τελευταίους έξι μήνες της κύησης περισσότερο από 1.2-1.5 κιλό το μήνα. Κανονικά το βάρος της εγκύου, αυξάνει μέχρι το τέλος της κύησης κατά 20% ή κατά 10-12 κιλά περίπου. Όταν υπάρχει τάση για παχυσαρκία, περιορίζονται τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Σε περίπτωση εμετών της κύησης περιορίζονται τα λίπη, τα καρυκεύματα και οι δυσάρεστες στη μητέρα τροφές και δίνεται όσο το δυνατόν ξηρή τροφή με υγρά στα ενδιάμεσα.


Κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη τελείως ή τουλάχιστον να γίνεται μικρή χρήση αυτών. Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την κύηση είναι τα αντινεοπλασματικά, η μορφίνη, τα αντιπηκτικά, οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες, η χλωραμφενικόλη, οι αμινογλυκοσίδες, ηστρεπτομυκίνη κλπ. Τα φάρμακα γενικά πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη ή να δίνονται εφόσον υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

 

 

 

 

Κατά το θηλασμό πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές στο βρέφος, όπως τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρυκεύματα κλπ. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ορισμένες λευκωματούχες τροφές και άλλες ουσίες μπορεί να περνούν σε μικρές ποσότητες στο γάλα και να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος.

Από τα φάρμακα η θηλάζουσα πρέπει να αποφεύγει ορισμένα αντιπηκτικά, τα αντιθυρεοειδικά, τους αντιμεταβολίτες, τα ιωδιούχα, τα ναρκωτικά, τις τετρακυκλίνες, ορισμένα καθαρτικά (σέννα, κασκάρα) που θα καθορίσει ο γιατρός.

Δείτε τον κατάλογο με τις πισίνες που
σας προσφέρουν προγράμματα υδρο-γυμναστικής, σε Ελλάδα και Κύπρο και επιλέξτε τον προορισμό σας!