Άρθρα

Η κολύμβηση θεωρείται το ιδανικότερο άθλημα για άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και εμπειρίας...

Κολύμβηση, μπορώ και χωρίς μπρατσάκια!

Η κολύμβηση θεωρείται το ιδανικότερο άθλημα για άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και εμπειρίας. Ενώ αποτελεί την ιδανικότερη για άτομα με μυο-σκελετικά προβλήματα λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων κραδασμών προσφέροντας έτσι περισσότερη ασφάλεια και άνεση στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν τέσσερα αγωνιστικά στυλ κολύμβησης, το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα.

Το ελεύθερο είναι το ταχύτερο από τα τέσσερα στυλ. Η θέση του σώματος πρέπει να είναι οριζόντια και επίπεδη έτσι ώστε να μειώνετε η αντίσταση. Η κίνηση των ποδιών είναι συνεχόμενη και ξεκινά από τους μηρούς, διατηρώντας έτσι την ισορροπία του σώματος. Τα χέρια είναι αυτά που προωθούν το σώμα προς τα εμπρός ενώ ο συντονισμός χεριών και ποδιών είναι καθοριστικός για την ομαλή κίνηση του σώματος. Στην διαδικασία εκμάθησης ελευθέρου συστήνεται η αναπνοή και από τις δυο πλευρές συνήθως κάθε τρεις χεριές. Η εισπνοή γίνεται από το στόμα όταν το κεφάλι γυρίσει στο πλάι και η εκπνοή από την μύτη και το στόμα μέσα στο νερό.

Λόγω της ελεύθερης αναπνοής, το ύπτιο θεωρείται το ευκολότερο από τα τέσσερα στυλ. Το σώμα πρέπει να είναι ανάσκελα, καλά τεντωμένο, και στην επιφάνεια του νερού. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στην λεκάνη η οποία είτε διευκολύνει είτε δυσχεραίνει την ομαλότητα της κίνησης. Η λεκάνη πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο ψηλά στην επιφάνεια Τα ποδιά κινούνται συνεχεία και ρυθμικά, με μικρές και γρήγορες κινήσεις. Η κίνηση των χεριών είναι επίσης συνεχόμενη έχοντας αντίθετη φορά απο αυτή του ελευθέρου. Το ύπτιο είναι το πιο ''ανώδυνο'' από τα τέσσερα στυλ για αυτό και ενδείκνυται για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Το πρόσθιο είναι συνήθως το τρίτο κατά σειρά στυλ που διδάσκεται σε αρχάριους. Θεωρείται σχετικά δύσκολο στυλ λόγω της ιδιομορφίας της κίνησης των ποδιών αλλά και του συντονισμού μεταξύ χεριών, ποδιών και αναπνοής. Ο όρος ''βατραχάκι'' χρησιμοποιείται συχνά για να μπορέσουν πιο εύκολα να ταυτιστούν οι μαθητευόμενοι με την κίνηση των ποδιών. Τα χέρια ξεκινούν όντας τεντωμένα μπροστά, κινούνται συνεχώς, επιστρέφοντας πάντοτε στην αρχική τους θέση. Τα πόδια καταβάλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια για την ώθηση του σώματος προς τα εμπρός. Στο πρόσθιο τα γόνατα να δέχονται τις περισσότερες τριβές για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με κακώσεις ή ευαισθησίες στα γόνατα.

Η πεταλούδα αποτελεί εξέλιξη από το πρόσθιο κολύμπι. Είναι μια δελφινοειδής κίνηση του σώματος κινώντας και τα δυο ποδιά ταυτόχρονα. Η κίνηση των χεριών στην πεταλούδα είναι όμοια με την κίνηση στο ελεύθερο με την μόνη διάφορα ότι τα χέρια κινούνται ταυτόχρονα. Λόγω του βαθμού δυσκολίας και της υπερέκτασης της σπονδυλικής στήλης, το συγκεκριμένο στυλ δεν συστήνεται σε άτομα με προβλήματα στη μέση.

Όντας η Κύπρος ένα μεσογειακό νησί με έντονη ηλιοφάνεια και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι κύπριοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το νερό. Αρα το θέμα ασφάλειας στο υγρό στοιχείο είναι απαραίτητο, για αυτό και η σωστή εκμάθηση κολύμβησης από νεαρή ηλικία συστήνεται έντονα. Η κολύμβηση μπορεί να γίνει για όλους μια όμορφη και δημιουργική εμπειρία φτάνει να δοθούν τα σωστά ερεθίσματα από σωστούς επαγγελματίες.Στάλω Τρίττη

Δείτε τον κατάλογο με τις πισίνες που
σας προσφέρουν προγράμματα υδρο-γυμναστικής, σε Ελλάδα και Κύπρο και επιλέξτε τον προορισμό σας!